املاح و سایر ترکیباتمکمل‌ غذایی

بررسی عوارض مصرف قرص زینک

قرص‌های زینک یکی از رایج‌ترین و یکی از مکمل‌های بسیار پرفروش در بازار دارویی ایران و جهان هستند. این قرص‌ها در دوزهای گوناگونی ساخته شده‌اند. مصرف این مکمل زمانی توصیه می‌شود که بدن با کمبود روی مواجه است. هیچ‌کدام از داروها و مکمل‌هایی غذایی که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم، بدون عارضه نیستند. قرص‌های زینک نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بسیاری از افراد به دلیل بروز عوارض قرص زینک از مصرف آن خودداری می‌کنند؛ درحالی که باید گفت عوارض کمبود این ماده معدنی در بدن، بسیار بیشتر از عوارض مصرف قرص‌های آن است. عوارض مصرف قرص زینک زمانی ایجاد می‌شود که بیش از حد از آن استفاده کنید. توجه داشته باشید که عوارض قرص زینک برای تمام افراد یکسان نیست و برخی ممکن است پس از مصرف قرص‌های زینک، هیچ عارضه‌ای را مشاهده نکنند.

زینک یا روی یک ماده معدنی بسیار مهم است که به بهبود عملکرد سلول‌ها در بدن کمک می‌کند و مصرف آن شادابی پوست، رشد و تقویت مو را به همراه دارد. قرص زینک در کنار فواید و مزایای بی نظیر خود، اگر به صورت نادرست مصرف شود، عوارض جبران‌ناپذیری را به همراه دارد. در ادامه بررسی دقیق تر عوارض قرص زینک می‌پردازیم.

آیا مصرف بیش از اندازه قرص زینک ضرر دارد؟

بله، مصرف بیش از اندازه قرص‌های زینک می‌تواند خطرات بسیار زیادی را برای سلامتی به همراه داشته باشد. یکی از مهم‌ترین عوارض قرص زینک، در صورت مصرف بیش از اندازه، خطر ابتلا به کم‌خونی است. زینک می‌تواند سبب اختلال در جذب مس و آهن در بدن شود؛ به همین علت کم خونی را به همراه دارد.

آیا مصرف بیش از اندازه قرص زینک ضرر دارد؟

دوز مصرف قرص زینک چقدر است؟

سن مقدار دوز توصیه شده در روز
از زمان تولد تا 6 ماهگی 2 میلی‌گرم
7 تا 12 ماهگی 3 میلی‌گرم
1 تا 3 سالگی 3 میلی‌گرم
4 تا 8 سالگی 5 میلی‌گرم
9 تا 13 سالگی 8 میلی‌گرم
14 تا 18 سالگی (دختران) 9 میلی‌گرم
14 تا 18 سالگی (پسران) 11 میلی‌گرم
18 سال به بالا (زنان) 8 میلی‌گرم
18 سال به بالا (مردان) 11 میلی‌گرم
بانوان باردار 11 میلی‌گرم
بانوان باردار در سنین نوجوانی (14 تا 18 سال) 13 میلی‌گرم
بانوان در دوران شیردهی 12 میلی‌گرم
بانوان نوجوان در دوران شیردهی 13 میلی‌گرم

توجه داشته باشید که بالاترین حد مجاز برای مصرف زینک و زینک پلاس 40 میلی‌گرم است؛ آن‌ هم در صورتی که شخص مبتلا به کمبود روی باشد، در این صورت فرد باید در طول روز مقدار بیشتری زینک و مکمل‌های آن را استفاده نماید. تشخیص این مسئله تنها توسط پزشک متخصص باید صورت بپذیرد.

📑 مطالعه بیشتر 👈فواید قرص زینک پلاس قهوه‌ای 📑

مقدار و نحوه استفاده از قرص روی (زینک)

قبل از شروع درمان با این قرص، باید بروشور قرار داده شده در جعبه دارو را با دقت مطالعه نمایید. اطلاعات درج شده در این بروشور به شما کمک می‌کند تا از نحوه مصرف و عوارض احتمالی دارو، اطلاعات دقیقی را به دست آورید.

  • توجه داشته باشید که دوز و طریقه مصرف این قرص در افراد مختلف، متفاوت است.
  • از دو برابر کردن مقدار دارو در یک نوبت خودداری نمایید.
  • در صورت فراموش کردن مصرف دارو، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر این زمان نزدیک به زمان دوز بعدی باشد، از مصرف دوز فراموش شده خودداری نمایید.
  • بهتر است قرص روی را یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا مصرف کنید تا تاثیر دارو بیشتر شود.
  • توجه داشته باشید که اگر مصرف این دارو سبب تحریک مشکلات گوارشی شود، باید آن را همراه با غذا میل نمایید.
  • هرگز این دارو را به افراد دیگری که علائمی مشابه با شما دارند، تجویز نکنید.
  • در زمان مصرف حتما به تاریخ انقضای دارو توجه نمایید و از مصرف داروی تاریخ مصرف گذشته پرهیز کنید.

نحوه مصرف قرص زینک

📑 مطالعه بیشتر 👈خواص زینک پلاس و تاثیر آن بر سلامتی 📑

عوارض مصرف قرص زینک

معمولاً عوارض قرص زینک زمانی رخ می‌دهد که فرد از دوز توصیه شده روزانه، بیشتر استفاده کند. توجه داشته باشید که برخی از مواد غذایی که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنید، نیز حاوی مقادیری از زینک هستند؛ بنابراین مصرف این مواد غذایی به همراه مکمل‌ها می‌تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

سردرد و سرگیجه

سردرد و سرگیجه یکی از عوارض قرص زینک، در صورت مصرف بیش از اندازه است. علت این عارضه وجود ترکیباتی مانند ویتامین C و ویتامین‌‌های گروه B در قرص زینک است. درصورتیکه با مصرف این قرص مقدار این ویتامین‌ها در بدن افزایش یابد، فرد به سر درد یا سرگیجه مبتلا خواهد شد.

ایجاد حساسیت

برخی از افراد با مصرف قرص زینک پلاس دچار حساسیت‌ می‌شوند و عوارض قرص زینک مانند کهیر، تنگی‌نفس، تورم لب‌ها، گلو و غیره در آن‌ها بروز پیدا می‌کند. این عوارض نیز می‌تواند ناشی از ترکیبات موجود در قرص باشد؛ به همین دلیل لازم است قبل از مصرف، از ترکیبات قرص آگاهی کامل را داشته باشید.

اسهال و دل پیچه

یکی از شایع‌ترین عوارض قرص زینک اسهال و دل‌پیچه است. این عوارض به دلیل وجود بیش‌ از حد روی و ویتامین‌ها در بدن رخ می‌دهد. عوارض مصرف قرص زینک پلاس زمانی به حداقل خود می‌رسد که از دوز مناسب آن استفاده نمایید. علاوه بر این می‌توانید برای جلوگیری از بروز این مشکلات، مصرف قرص زینک را با دوزهای پایین آغاز نمایید.

همچنین مطالعه کنید!  انواع روش محاسبه کالری برای کاهش وزن

مصرف قرص زینک در قاعدگی ضرر دارد؟

مصرف صحیح و به اندازه قرص‌های زینک برای بانوان بسیار مفید است. روی می‌تواند ابتلا به سندروم پیش از قاعدگی را بسیار کاهش دهد و ترشح هورمون پروژسترون در بدن را تنظیم کند. علاوه بر این مصرف مکمل زینک پلاس یک تا چهار روز قبل از شروع اختلالات قاعدگی می‌تواند دردهای ناشی از این دوران را کاهش دهد، اما مصرف بیش از اندازه این قرص می‌تواند در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد کرده و سبب تاخیر در پریود و تغییرات هورمونی شود.

مصرف قرص زینک در قاعدگی ضرر دارد؟

عوارض قرص زینک در شیردهی

معمولاً مصرف مکمل‌های زینک در صورت استفاده در دوزهای مجاز، در دوران شیردهی بی‌خطر تلقی می‌شوند. با این وجود باید بدانید که این مکمل‌ها بر اثر بخشی آنتی‌بیوتیک‌ها تاثیر منفی دارند و می‌توانند اثر آن‌ها را نابود کنند؛ بنابراین اگر از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کنید، باید طبق دستور پزشک از زینک استفاده نمایید. علاوه براین تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد از دیگر عوارض قرص زینک در دوران شیردهی است.

جلوگیری از عوارض داروی زینک پلاس

سازمان بهداشت جهانی برای جلوگیری و کاهش عوارض قرص زینک پلاس، توصیه می‌کند که این مکمل را یک ساعت قبل یا بعد از مصرف وعده‌های غذایی، استفاده نمایید؛ به این ترتیب میزان جذب روی و سایر ویتامین‌ها در بدن افزایش پیدا می‌کند و عوارض قرص روی به حداقل ممکن می‌رسد.

مکمل‌های زینک پلاس باید به همراه یک لیوان آب یا نوشیدنی‌های غیر کافئین‌دار یا کلسیم‌دار مصرف شوند؛ چرا که این نوشیدنی‌ها می‌توانند در جذب زینک اختلال ایجاد کنند و عوارض قرص زینک مانند مشکلات گوارشی را تشدید کنند. علاوه بر این برای پیشگیری از عوارض احتمالی این قرص، بهتر است روزانه یک عدد از آن را به طور منظم و در زمان مشخصی مصرف نمایید.

📑 مطالعه بیشتر 👈قرص کلسیم و عوارض و فواید آن 📑

منابع غذایی که حاوی روی هستند:

  • گوشت سفید مانند گوشت مرغ و بوقلمون
  • گوشت قرمز
  • حبوباتی مانند نخود، عدس، لوبیا چشم بلبلی
  • لبنیاتی مانند شیر، پنیر و ماست
  • تخم مرغ
  • قارچ
  • غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای و جودوسر
  • تخم کدو و بادام هندی
  • ماهی ساردین و سالمون
  • سبزیجاتی مانند کلم پیچ، نخود فرنگی، مارچوبه و برگ چغندر

مواد غذایی حاوی قرص زینک

عوارض جانبی قرص زینک برای کودکان

مصرف قرص‌های زینک در کودکان باید طبق دستور پزشک و به میزان توصیه شده باشد. مصرف این مکمل می‌تواند به افزایش رشد جسمی و ذهنی کودک کمک کند، اما مصرف بیش از حد آن نیز می‌تواند سبب مسمومیت، ایجاد مشکلات گوارشی، ایجاد مشکلاتی شبیه به آنفولانزا و کاهش اثر بخشی آنتی‌بیوتیک‌های خاص شود.

📍 مشاهده انواع مکمل کودکان در داروخانه اینترنتی داروقه 📍

چه زمانی نباید قرص زینک مصرف کنیم؟

معمولاً دوره زمانی مصرف قرص زینک، 2 الی 3 ماهه است. پس از گذشت این زمان باید جهت بررسی میزان روی در بدن، آزمایش خون داد. اگر میزان این ماده معدنی در بدن به حد نصاب رسیده باشد، باید از مصرف این قرص خودداری کرد. بعد از اتمام دوره زمانی مصرف قرص، باید نیاز بدن خود به زینک را از طریق مواد غذایی که پیش از این به بیان آن‌ها پرداختیم، برطرف نمایید.

موارد منع مصرف قرص زینک پلاس

علاوه بر این بیماران مبتلا به امراض خاص مانند HIV و بیماری‌های خود ایمنی، بهتر است از این مکمل استفاده نکنند یا آن را با مشورت پزشک استفاده نمایند؛ زیرا عوارض قرص زینک در آن‌ها بیشتر است و ممکن است سبب بدتر شدن و تشدید بیماری آن‌ها شود.

📑 مطالعه بیشتر 👈آیا قرص زینک پلاس چاق کننده است؟  📑

موارد منع مصرف قرص زینک پلاس

عوارض قرص زینک پلاس ب کمپلکس

قرص زینک پلاس ب کمپلکس جزء مکمل‌های بسیار عالی به جهت جلوگیری از ریزش مو، مشکلات پوستی، تقویت قدرت باروری، افزایش رشد جسمی و ذهنی کودکان، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، بهبود اشتها و افزایش سلامت کلی بدن است؛ از این رو بسیاری از افراد به دنبال خرید و استفاده از قرص ب کمپلکس هستند.

اگر این قرص به اندازه کافی و به میزان مورد نیاز بدن مصرف شود، هیچ‌گونه عارضه‌ای ندارد، اما استفاده نادرست و بی‌رویه از آن سبب بروز عوارض قرص زینک مانند مشکلات گوارشی، حساسیت، درد معده، سردرد و سرگیجه، افزایش اشتها و در پی آن افزایش وزن و غیره می‌شود.

سخن پایانی

قرص زینک (روی) یک مکمل مهم‌ غذایی برای سلامت و عملکرد صحیح ارگان‌های بدن است. بدن ما به طور طبیعی قادر به تولید این ماده معدنی نیست؛ به همین دلیل باید نیاز بدن خود را از طریق مواد غذایی و قرص‌ها و مکمل‌های حاوی زینک تامین کنیم. از آن‌جایی که بدن ما نمی‌تواند زینک اضافی را ذخیره کند؛ بنابراین قرص زینک پلاس باید به صورت روزانه و مداوم مصرف شود. در ابن مقاله عوارض مصرف قرص زینک مورد بررسی قرار گرفت. ممنون از اینکه ما را تا انتهای مقاله همراهی نمودید. داروخانه آنلاین داروقه مرجع همواره تخفیف فروش اقلام غیر دارویی داروخانه است و شما عزیزان در هر ساعت شبانه روز درصورتیکه نیاز به مشاوره و یا خرید محصولات غیر دارویی داروخانه را دارید، می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول

آیا یبوست از عوارض قرص زینک محسوب می‌شود؟

مصرف بیش از اندازه این قرص می‌تواند سبب تحریک روده و بروز یبوست شود. شما می‌توانید با رعایت میزان مجاز قرص در روز و استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر از این مشکل جلوگیری کنید.

قرص زینک با کدام داروها استفاده نشود؟

مصرف قرص زینک با داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک، پنی سیلامین، آمیلوراید، فنی توئین، پنی سیلین و مکمل‌‌های آهن، فسفر و کلسیم توصیه نمی‌شود.

نحوه استفاده از قرص زینک برای مو چگونه است؟

شما می‌توانید به منظور استفاده از قرص زینک برای جلوگیری از ریزش مو، یک عدد قرص را به همراه یک لیوان آب و همراه با غذا مصرف کنید.

قرص زینک پلاس حاوی چه ترکیباتی است؟

در قرص‌های روی ترکیباتی مانند منیزیم، منگنز، ویتامین B6، ویتامین A، ویتامین c و مس نیز وجود دارد.

2 دیدگاه

    1. سلام وقتتون بخیر
      مصرف قرص زینک در دوران بارداری و شیردهی بسیار مفید است، اما مصرف بیش از حد آن ممکنه به عوارضی نظیر مشکلات گوارشی و اختلال در جذب سایر مواد معدنی منجر بشود. مشورت با پزشک برای تعیین دوز مناسب ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا